Strikkefasthet - JA eller BLÆH?

Strikkefasthet - JA eller BLÆH?

Får du krøllete munnviker når vi snakker om strikkefasthet?

- Jeg gidder ikke å lage prøvelapp!

Når du har kjøpt nytt, deilig garn, vil du jo bare hjem og strikke!

Det er bare så innmari dumt hvis du får et plagg som er for lite eller for stort, fordi du ikke har orket å bruke en halv time av livet ditt på å sjekke om strikkefastheten din stemmer med det som står i oppskriften ... 

Her får du:
STRIKKEFASTHET - ABC

La oss si at du har kjøpt mønster og garn og vil strikke superpopulære CUMULUS BLUSE fra danske Petite Knit. Her er strikkefastheten angitt til 18 masker på pinne 4,5, når du strikker med 2 tråder silke mohair (cirka 210-212 meter per 50 gram).

Strikkefastheten er antallet masker du kan telle innenfor 10x10 cm.
Vi måler både antall masker (m) i bredden, og antall pinner (p) i høyden. 

Du må strikke en strikkeprøve; en firkantet lapp, i det aktuelle mønsteret (glattstrikk, når det er snakk om CUMULUS bluse), og med pinnestørrelsen som er angitt i oppskriften (4,5 for CUMULUS). 

Dette er nødvendig for å se om du må gå opp i pinnestørrelse (hvis du strikker for stramt, og har for FOR MANGE masker), eller ned i pinnestørrelse (hvis du strikker for løst, og har FOR FÅ masker).  
Strikkefastheten til CUMULUS BLUSE skal for eksempel være 18 masker.
Hvis du har flere enn 18 masker på 10 centimeter, strikker du for stramt, og må gå opp i pinnetykkelse. Hvis du har for få masker, strikker du for løst.
Her må du prøve deg frem. Det kan være du må bytte til 1/2 mm tykkere/tynnere, eller 1 mm. Vår modellstrikker, Bente, strikker såpass fast i forhold til Petite Knit sine oppskrifter, at hun alltid må gå opp en hel pinnestørrelse når hun strikker oppskriftene derfra. Det vil si at hun strikker CUMULUS BLUSE på pinne 5,5 mm i stedet for det anbefalte 4,5 mm. Du må finne ut hva som passer din strikkefasthet best. 

STRIKKE PRØVELAPP

m = masker, r = rett, vr = vrang, p = pinne

Legg opp minst 6-12 m mer på prøvelappen din enn det som står oppgitt som strikkefasthet. Med flere masker er det lettere for deg å få lappen til å ligge jevnt når du skal måle strikkefastheten = Lurt!

  • Legg opp antallet du skal ha i strikkefasthet (+ 6-12 ekstra masker for å ha litt å gå på når du skal måle).
  • Strikk 4 p rett (frem og tilbake), så du får en "rillekant". 

TIPS: Strikk de første 4 m og de siste 4 m rett (på både rettsiden og vrangsiden). Da får du rillestrikk her også, og lappen ligger lettere stille når du måler. 

1 pinne: Strikk r ut pinnen
2 pinne: Strikk 4 m r, 22 m vr, og avslutt med 4 m r.

Gjenta disse to pinnene til du lappen er omtrent like høy som den er bred. Så avslutter du med å strikke 4 pinner r, så du får en rillekant.

Fell løst av. Nå har du en fin prøvelapp. 

GULLUNGE
Ideelt sett vasker/tørker du prøvelappen din før du måler strikkefastheten. Dette fordi garn endrer seg i vask, og maskene kan bli strammere eller løsere.

Bruk et vaskemiddel som passer til garnet (Jeg vasker strikkeplagg på ullprogram i maskinen, men senker temperaturen til 20 grader). Kryst ut vannet, glatt ut prøvelappen og legg den til å tørke (gjerne på et håndkle) over natten. 

- Så er det bare å finne frem målebåndet og telle maskene innenfor 10 cm i bredden (og eventuelt høyden). 


Nå er det din tur.
Kjør på!

 

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post